Nesli Tehlike Altındaki Kuşların Sesleri, Kaybolmaya Yüz Tutmuş Enstrümanlarla Buluşuyor

Dünyada ilk kez, nesli tehlike altındaki kuşların doğa kayıtları ile kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel çalgılar aynı albümde buluştu.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2025 10:24
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2025 10:24
www.kapsulhaberajansi.com

22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü'nde yayınlanacak albüm, sadece işitsel bir deneyim değil, aynı zamanda kültürel ve ekolojik bir hafıza çağrısı.

Albümün gelişim süreci, aynı zamanda Kuş Kolektifi adını taşıyan yeni bir topluluğun doğmasına da vesile oldu. Kuş Kolektifi, doğayı ve biyolojik çeşitliliği sanat aracılığıyla görünür kılmayı, kuşların sesini daha geniş kitlelere ulaştırmayı ve bu sesler etrafında bir farkındalık ve dayanışma ağı örmeyi hedefliyor.

Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı desteğiyle hayata geçen ve Yaz Güvendi'nin yürüttüğü "Türkiye'nin Nesli Tehlike Altındaki Sesleri" projesi kapsamında çıkacak albümde; Türkiye'nin ormanları, dağları, bozkırları, sulak alanları ve denizlerinde yaşayan ve tehlike altında olan 31 kuş türünün sesine yer verildi. Albümde yer alan kuşlar arasında urkeklik, elmabaş patka, dikkuyruk gibi türler yer alıyor.

Her parça, bir kuşun çağrısıyla başlıyor ve o sese uygun enstrümanlarla eşleşiyor. Bu seslerden oluşan besteler, bir albüme dönüştü. Kaybolmaya yüz tutmuş çalgılar arasında tarihi milattan öncesine uzanan çeng sazı ve benzeri beş çalgı yer aldı. Projede hem kuş gözlemcileri hem de müzisyenler birlikte çalıştı. Albümde her parçayı farklı bir müzisyen besteledi: Akın Orbay, Can Saka, Kerem Feyzi, Murat Küçükarslan, Turgut Mavuk albümün müzisyenleri arasında yer alıyor.

Albüm, doğayla sanat arasında kurulan bir köprü olmanın ötesinde, nesli tehlike altındaki türlere dikkat çekmeyi ve doğa koruma çabalarına yaratıcı bir katkı sunmayı amaçlıyor.