Hava Durumu

#Kanserojen

Kapsül Haber Ajansı - Kanserojen haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kanserojen haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ünlü Onkolog Uyardı: "Organik Etiketli Kanserojen Tüketiyor Olabilirsiniz" Haber

Ünlü Onkolog Uyardı: "Organik Etiketli Kanserojen Tüketiyor Olabilirsiniz"

Ünlü Onkolog Doç. Dr. Yavuz Dizdar, Bütünsel Sağlık Uzmanı Merve Tüfekçi Emre’nin YouTube kanalına konuk oldu. Dizdar, organik ve doğal gıdaya ulaşmanın zorluklarına değinirken, özellikle evde yoğurt yapmanın önemine dikkat çekti. “Ev yoğurdu sağlıklı beslenmenin temelidir” Dizdar, özellikle Türk beslenme kültüründe ev yoğurdunun vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, “Evde yoğurt tutturun, bu kesin kuraldır. Türkiye beslenme sisteminde evde yoğurt yapmak temel şarttır. Uygun süt bulmak zorlaştı ancak yine de pastörize süt veya yoğurtluk süt seçeneklerini kullanılabilirsiniz.” Dedi. “Organik tarım sertifikası yeterli değil; üreticiyi tanımalısınız” Yavuz Dizdar'ın Merve Tüfekçi Emre’nin kurucusu olduğu Şifa Köyü’nde bir gün geçirip üretimi inceledikten sonra konuk olduğu programda organik gıda ile ilgili soruları da yanıtladı. Organik gıdanın sadece etiketle anlaşılmayacağını vurgulayarak, “Gerçek organik üretim ancak üreticinin bilinmesiyle ve doğrudan çiftlikten teminle mümkün olabilir. Ata tohumlarıyla üretilmiş, pestisit kullanılmamış ürünleri tercih etmek insanları kimyasal yükten korur,” şeklinde konuştu. “Vücut, aromasını kaybetmemiş gıdaya ihtiyaç duyar” Beslenmenin sadece karın doyurmak değil, vücuda gerekli bileşenleri sağlamak olduğuna dikkat çeken Dizdar, özellikle aromatik aminoasit ve metiyonin gibi bileşenlerin kaliteli ve doğal ürünlerle alınabileceğini söyleyerek, “Gerçek meyveler ve toprakta doğal filizlenmiş ürünler, bu maddeleri sağlayabilir.” ifadelerini kullandı. “Paketli gıdalar bir kurgudur” Yavuz Dizdar, hazır ve paketli gıdalara da dikkat çekerek, “Paketli gıda diye bir yiyecek yarattılar. Eskiden pirinci bakkaldan çuvalla alırdık, şimdi ışınlayıp ambalajlıyorlar. Ambalajın suçu yok ama içeriği bilmeden almak sorun.” diye bilgi verdi. “Dışarıda en güvenli tercih: çorba” Dışarıda yemek zorunda kalanlara çorba önerisinde bulunan Dizdar, “Mercimek veya ezogelin çorbası hala birçok yerde doğal şekilde yapılıyor,” dedi. Ancak bu ürünlerde bile hazır endüstriyel seçeneklerin arttığını da belirtti. “Tek tip beslenme reçeteleri yanıltıcı olabilir” Her bireyin metabolizmasının, yaşam tarzının ve fiziksel aktivitesinin farklı olduğunu belirten Dizdar, tek tip beslenme reçetelerinin yanıltıcı olabileceğini söyleyerek, “İnsanlar sabit bir formül arıyor. Oysa herkesin dengesi farklı. Bunu kişinin kendisi keşfetmeli,” dedi.

Greenpeace Raporuna Göre Yediklerimiz İle Zehirleniyoruz Haber

Greenpeace Raporuna Göre Yediklerimiz İle Zehirleniyoruz

Rapor, İstanbul'da beş zincir market ve çeşitli semt pazarlarından alınan 14 farklı sebze ve meyveye ait 155 örneğin analiz sonuçlarını içeriyor. Uluslararası akredite bir laboratuvarda yapılan incelemelerde, her 3 gıdadan 1'inde (%33) yasal mevzuata uygunsuzluk tespit edildiği ortaya çıktı. Gıda mühendisi Dr. Bülent Şık tarafından değerlendirilen analizlerde, örneklerin %61'inde birden fazla pestisit kalıntısı, %43'ünde ise en az bir PFAS (per/polifloroalkil maddeleri) içeren pestisit kalıntısı saptandı. Daha da endişe verici olan bulgu ise, analiz edilen ürünlerin %31,6'sında hormonal sistemi bozan, nörolojik gelişimi etkileyen ve kanserojen olduğu bilinen pestisitlere rastlanması oldu. Limit Aşımları ve Ruhsatsız Kullanım Şoke Etti: Rapora göre, mevzuata aykırı pestisit kalıntısı ve yasaklı ya da ruhsatsız pestisit kullanımına en fazla rastlanan ürünler salamura yaprak (%80), yeşil sivri biber (%70) ve ıspanak (%67) oldu. Bunu kıvırcık marul, armut ve üzüm (%40), golden ve starking elma (%30), dolmalık biber ve patlıcan (%20), domates (%13), portakal (%10) ve hıyar (%7) takip etti. Örneklerin %33'ünde mevzuat sınırlarının aşıldığı ve 50 üründe ruhsatsız pestisit kullanımı tespit edildiği belirtildi. PFAS'lı Pestisitler Yüksek Oranda Tespit Edildi: Çocuk sağlığı açısından ayrı bir risk oluşturan PFAS içeren pestisitler de analizlerde dikkat çekti. 155 örneğin %43'ünde en az bir PFAS'lı pestisit kalıntısı tespit edilmesi, bu kimyasalların yaygınlığına işaret ediyor. Çocuklar Pestisitlere Karşı Daha Savunmasız: Raporda vurgulanan araştırmalar, çocukların pestisitlere yetişkinlere kıyasla çok daha hassas olduğunu ve gelişim süreçlerinde ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabileceklerini gösteriyor. Çocukların bağışıklık, sinir ve hormonal sistemlerinin gelişim aşamasında olması nedeniyle pestisitlerin etkileri daha kalıcı ve zararlı olabiliyor. Bilimsel çalışmalar, kritik nörogelişimsel dönemde pestisitlere maruz kalmanın, nörogelişimsel bozukluklar da dahil olmak üzere birçok hastalığa yatkınlığı artırdığını ortaya koyuyor. Greenpeace'ten Çözüm Çağrısı: Greenpeace, bu endişe verici tablo karşısında Tarım ve Orman Bakanlığı'na pestisit analiz sonuçlarını kamuoyuyla paylaşma çağrısında bulundu. Örgüt, pestisit kullanımını azaltacak veya tamamen ortadan kaldıracak organik-ekolojik üretim yöntemlerinin ülke genelinde kamusal olarak teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, sağlıklı ve temiz gıdaya ulaşma hakkının çocukların en temel hakkı olduğu belirtildi. Greenpeace'in 2020 yılında yayınladığı benzer bir raporda, ürünlerin %15,6'sında yasal mevzuata aykırı pestisit kalıntısı ve %67'sinde çoklu pestisit kalıntısı tespit edilmişti. Son analiz sonuçları, bu oranın daha da arttığını göstererek durumun ciddiyetini bir kez daha ortaya koyuyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.