Hava Durumu

#Sahibinden.com

Kapsül Haber Ajansı - Sahibinden.com haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sahibinden.com haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkiye'de İkinci El Kullanımı 11,6 Milyon Ton Karbon Emisyonunu Engelledi! Haber

Türkiye'de İkinci El Kullanımı 11,6 Milyon Ton Karbon Emisyonunu Engelledi!

sahibinden.com sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda İsveç Çevre Araştırmaları Enstitüsü (IVL) ile birlikte hazırladığı "İkinci Elin Sürdürülebilirliğe Katkısı Raporu"nun çıktılarını paylaştı. Bu yıl 5. defa yayınlanan rapor, sahibinden.com platformu aracılığıyla ikinci el ürünlerin tercih edilmesinin çevresel etkilerini somut verilerle ortaya koyuyor ve döngüsel ekonomiye sağlanan katkıyı ölçümlüyor. Yayınlanan rapora göre, platform bünyesindeki 24 ana kategori ve 204 alt kategorideki ikinci el satışlar sayesinde yaklaşık 11,6 milyon ton CO2 eşdeğeri sera gazı emisyonu önlendi. Bu etkileyici rakam, İstanbul'daki tüm binek araçların yaklaşık 6 ay boyunca trafikten çekilmesine eşdeğer bir çevresel kazanım sunuyor. İkinci el ekonomisinin hammadde tasarrufuna katkısı da çarpıcı boyutlara ulaştı. 673 bin ton çelik tasarrufu, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün inşasında kullanılan çelik miktarının 25 katına denk geliyor. Raporda öne çıkan bir diğer veri ise 126 bin ton alüminyum tasarrufu oldu. Bu miktar, 1.909 adet Boeing 747 uçağının üretiminde kullanılabilecek alüminyum miktarına eşdeğer. Ayrıca platform üzerinden yapılan alışverişler 189 bin ton plastik tasarrufuna olanak sağladı. Tasarruf edilen bu plastik miktarıyla, dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa'nın yaklaşık 1/4'ü büyüklüğünde bir Lego gökdeleni inşa edilebiliyor. Hesaplama yöntemi, yeni bir ürünün üretiminden, taşınmasından ve kullanım ömrü sonundaki atık yönetiminden kaynaklanan çevresel etkilerin, ikinci el ürün kullanımıyla önlenmesi prensibine dayanıyor. IVL'in kapsamlı veri tabanları ve bilimsel metodolojisi kullanılarak yapılan analizler, ikinci elin çevresel faydalarını net bir şekilde ortaya koyuyor. "İKİNCİ EL, SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAMA İNANMANIN SOMUT İFADESİ" Sürdürülebilirliğin sadece çevresel bir zorunluluk değil, toplumsal bir hak olarak görünmesi gerektiğini belirten sahibinden.com İnsan ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Güntulu Peker, "Platform olarak 'Geleceği Sahiplen' mottosuyla belirlediğimiz sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda 'Dünyayı Sahiplen', 'Dönüşümü Sahiplen' ve 'Eşitliği Sahiplen' başlıkları altında çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarında çalışmalarımızı yürütüyoruz. sahibinden.com olarak ikinci el ürün alışverişinin yaygınlaşmasını desteklerken; bu alışkanlığın ardındaki değer sistemini de güçlendirmek istiyoruz. Bir ürünün tekrar kullanılmasını sağlamak kadar, bu süreci çevreleyen farkındalık, erişilebilirlik ve toplumsal bilinç de bizim için çok önemli. Çünkü biz inanıyoruz ki ikinci el, sadece ekonomik bir tercih değil; kaynaklara saygının, emeğe değer vermenin ve sürdürülebilir bir yaşama inanmanın somut ifadesidir." dedi.

Otomobil talebi artarken, reel fiyatlardaki düşüş devam ediyor Haber

Otomobil talebi artarken, reel fiyatlardaki düşüş devam ediyor

Mart ayı verileri incelenerek hazırlanan rapora göre, otomobil talep endeksinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,3 ve bir önceki aya göre de yüzde 11,8 oranında daha yüksek olduğu gözlemleniyor. Otomobil piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlenen “satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı” Mart’ta önceki aya kıyasla 1,4 puan artarak yüzde 21,3 seviyesine yükseldi. Bu artış, hem ilan sayısındaki yüzde 5,5’lik hem de satılan otomobil sayısındaki yüzde 13,1’lik artıştan kaynaklandı. Ek olarak, otomobil piyasasında bir diğer canlılık ölçütü olarak kullanılan satılık otomobil ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren “kapatılan ilan yaşı” ise bir önceki aya kıyasla 0,4 gün artarak 21,3 gün oldu. Reel satış fiyatları düşmeye devam ediyor Enflasyondan arındırıldığında otomobil ortalama reel satış fiyatı 21 aydır düşüş gösteriyor (Şekil 1-üst panel). Mart ayında reel fiyat endeksi Şubat ayına kıyasla yüzde 2,1 azalarak 147,2 oldu. Reel fiyatlardaki yıllık değişim de hâlâ negatif olarak gözüküyor (Şekil 1-alt panel). 2023 Mayıs’ta yüzde 48’e ulaşan değişim oranı, takip eden aylarda sürekli azalarak 2024 Haziran’da yüzde -41,4’e kadar geriledi. Bu tarihten sonra reel fiyatlardaki yıllık düşüş oranı azalmaya başlayarak Mart ayında yüzde -19,9 oldu.  Ortalama otomobil fiyatında ılımlı artış sürüyor Ortalama otomobil fiyatlarının bir önceki aya kıyasla bir miktar yükseldiğini görüyoruz (Şekil 2). Şubat’ta 947 bin 152 TL olan ortalama otomobil fiyatı Mart’ta 950 bin 515 TL oldu. Ortalama otomobil fiyatı bir önceki yıla kıyasla ise yüzde 10,6 arttı. Otomobil talebi yeniden artışta2024 Kasım’dan itibaren düşüş eğiliminde olan otomobil talebi, Mart ayında yeniden yükselişe geçti. Otomobil talep endeksi, Şubat ayına kıyasla yüzde 11,8 arttı. Bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ise talep endeksi yüzde 5,3 daha yüksek seviyeye ulaştı. Hem otomobil arzı hem satılan otomobil sayısı arttı Satılık ilanlarının ne kadarının satıldığını gösteren oran, satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına bölünmesi ile hesaplanıyor. (Şekil 4 üst panel) Bu oran, satılan otomobil sayısının ilan sayısından daha hızlı artması sonucu yükseliyor ve bu durum piyasanın canlanmakta olduğunu gösteriyor. Ancak ilan sayısındaki azalma, otomobil satış sayısındaki azalmadan daha yavaş gerçekleşirse de oran artıyor. Bu durum ise piyasada canlığın azalmakta olduğuna işaret ediyor. Mart ayında bir önceki aya kıyasla satılık otomobil ilan sayısı yüzde 5,5 artarak 949 bin 629’dan 1 milyon 2 bin 329’a yükseldi. Satılan otomobil sayısı ise yüzde 13,1 artarak 188 bin 599’dan 213 bin 363’e çıktı. Satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı 1,4 puan artarak yüzde 21,3 oldu. Satılık otomobillerin kapatılan ilan yaşında artış  2025 Mart verilerine göre kapatılan ilan yaşı bir önceki aya kıyasla 0,4 gün uzayarak 21,3 gün oldu.  

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.